HTML

Fiatalok Konferenciája

A Fiatal Kutatók Konferenciája utódjaként létrejött FiKon, azaz Fiatalok Konferenciája ezúttal az ELTE BTK és a DE BTK támogatásával, hallgatóinak közös szervezésében 2021 őszén kerül megrendezésre Budapesten.

Címkék

absztrakt (1) adatbázis (1) Adattár (1) Arianna könyvek (1) Balassi Bálint (1) Balogh Zsuzsánna (1) Bánffy Dénes (1) barokk irodalom (2) Bartók Zsófia Ágnes (1) bemutatkozás (2) Bethlen Kata (2) Bogáti Fazakas Miklós (1) Bognár Péter (1) Busch Péter (1) Cserei Mihály (1) Debreceni Egyetem (1) de btk konferencia (1) diákszálló (1) e-mail (1) ELTE (1) ELTE BTK (1) ELTE BTK Régi Magyar Irodalom Tanszék (3) ember (1) erkölcsbotanika (1) Esterházy család (1) fagyi (1) Fajt Anita (1) felekezetiség (1) felhívás (2) Fésű Anna (1) Fiatal Kutatók Konferenciája (6) fikon (16) Frangepán Ferenc (1) Garaczi Zoltán (1) Gesztelyi Hermina (2) Görög Dániel (2) Grand Café (1) határidő (3) hostel (1) hotel (1) irodalmi körök (1) irodalomtörténet (3) iskolatörténet (1) jelentkezés (1) József Attila Kör (1) jó idő (1) Kant (1) kérdés (1) Koháry István (1) kollégium (1) konferencia (6) konferenciakötet (1) könyvtár nyitvatartás (1) kor (1) kortárs (1) kortárs magyar irodalom (1) középkori irodalom (3) Küküllei János (1) kultúrjav (1) LibreOffice (1) magánkönyvtár (1) Markó Anita (1) Maróthy Szilvia (2) Moritz Kinga-Éva (1) művelődéspolitika (1) női irodalom (2) nyári nyitvatartás (1) nyelv (1) nyelvészet (1) nyitás (1) odt-formátum (1) olvasóközönség (3) önéletírás (1) oratio (1) Pákei József (1) Pallas (1) panzió (1) Papp Sára Írisz (1) Pap Balázs (1) Pázmány Péter (1) Pécsi Lukács (1) politikai publicisztika (1) Posta Anna (1) PPKE (1) prédikáció (3) programfüzet (1) psalterium (1) ráolvasások (1) reciti (2) régi magyar irodalom (1) reneszánsz irodalom (2) rezümé (4) Rimay János (1) statisztika (1) szállás (1) szeptember 15 (1) szervező (1) szöveghagyomány (1) SZTE BTK (1) SZTE BTK Régi Magyar Irodalmi Tanszék (3) tankönyvkiadás (1) társ (1) térkép (1) textília (2) Torday János (1) törökellenes irodalom (1) Uránia (1) vers (2) verskötet (1) visszaszámlálás (1) Wathay Ferenc (1) zsoltárparafrázis (1) Címkefelhő

2015.09.14. 18:00 Maróthy Szilvia

A LibreOffice barátságos.

Ezt a posztot elsősorban a FiKon idei jelentkezőinek szánjuk, de mindenki más figyelmét megragadni sem titkolt szándékunk. A konferencia szervezői már tavaly is erőteljesen ajánlották a nyílt formátumok használatát, mind a rezümék mind a tanulmányok bekérésekor. Ezt idén hatványozottabban kérjük a rezümék küldőitől, s a tanulmányokat már terveink szerint csak odt formátumban áll módunkban elfogadni.

Bizonyára többen tapasztalták, hogy a Microsoft Office-szal létrehozott dokumentumokkal rengeteg probléma van, még az adott program adott verziószámán belül is. Ezek eltérésével pedig a problémák csak hatványozódnak (elsősorban a megjelenítés, formázás sérül, de nem ritka a beírt szövegrészek elveszése sem).

Empátiára szólítom hát fel egyszersmind a rezüméket, tanulmányokat jövendőben is beküldő fiatal kutatókat: szerkesztői, szervezői munkánkat (a meghívók, programfüzetek készítésétől a tanulmányok többszintű korrektúrázásáig) is nagyban megkönnyítik a jelentkezők az által, hogy nyílt forráskódú odt formátumot használnak.

S ez nem jár áldozatokkal, csupa móka s kacagás. Az érveket alább a LibreOffice honlapjáról kölcsönzöm.

Személy szerint a LibreOffice-t ajánlom jelentkezőinknek, de a kívánt formátumhoz (odt) az OpenOffice is kiválóan alkalmas.

Utolsó érvként pedig a reciti.hu-ra, az MTA BTK ITI recenziós portáljára szeretnék hivatkozni, melynek bevett gyakorlata már az odt. formátumú recenziók bekérése (vö. Reciti közlemény). Oly annyira bevett, hogy a Libre hivatalos honlapja is megemlékezett erről.

Lássuk a LibreOffice érvelését:

Ahogy a nevéből is kitűnik, a LibreOffice a lehető legteljesebb mértékben nyílt irodai csomag:

  • Nem kell aggódni a kereskedelmi licencek miatt.
  • Nincsenek nyelvi korlátok - a szoftver magyarul is rendelkezésre áll.
  • Minden jelentős számítógépes platformon elérhető.
  • Az OASIS nyílt dokumentumszabványát használja (ODF).
  • A szoftver teljes forráskódja elérhető az OSI által elismert szabad szoftveres licenc szerint (LGPL v3).
  • A fejlesztési folyamat teljesen nyitott, a LibreOffice-nak nincs rejtegetnivalója.

A LibreOffice barátságos.

  • A szoftver kinézete és használata ismerős lesz bárkinek, aki használt már irodai csomagot.
  • Könnyű váltani a LibreOffice-ra – a szoftver olvassa a főbb versenytársak fájljait. 
  • A LibreOffice-t barátságos önkéntesek serege támogatja, akik szívesen segítenek a kezdő és haladó felhasználók problémáinak megoldásában.

Forrás: https://hu.libreoffice.org/termekbemutato/

Letölthető: https://hu.libreoffice.org/letoeltes/

Szólj hozzá!

Címkék: LibreOffice fikon rezümé reciti odt-formátum


2015.09.08. 22:18 pappsarairisz

Egy újabb "debreceni" szervező

A szervezők közül legutolsóként Papp Sára Írisz mutatkozik be:

 

piiiiiiiiiiiiiiii.jpg

 

Jelenleg a Debreceni Egyetem magyar nyelv-és irodalom mesterszak, valamint angol-magyar bölcsészettudományi szakfordító képzés másodéves hallgatója vagyok. A szűkebb szakmai érdeklődésem 18. századi dél-német katolikus emblémákra, továbbá a 17. századi holland művészet reprezentációelméleti kérdéseire irányulnak.  A konferencia ideje alatt Göttingenben leszek cserediák, ezért csupán az esemény előkészítésében, a közösségi média építésében, valamint az utómunkálatokban fogok részt venni.

Szólj hozzá!

Címkék: bemutatkozás szervező Papp Sára Írisz


2015.09.06. 17:22 Mária Ivancsó

Egy újabb debreceni szervező

A Debreceni Egyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájának frissen felvett hallgatója vagyok. Eddigi kutatásom egyrészt a 18. századi magyar nyelvű katolikus halotti prédikációk, másrészt a máriapócsi könnyező ikonok tisztelete szöveges reprezentációjának témakörében hozott eredményeket. Ezek megvalósulása eddig BA-s és MA-s szakdolgozat, OTDK dolgozat, publikációk és konferencia előadások formájában történt, melyet külföldi ösztöndíj is segített. A további kutatás során főként a halotti prédikációkkal szeretnék foglalkozni.

 Eddigi kutatómunkám alapján úgy tűnik, hogy a 18. század első évtizedeiben megjelent halotti prédikációkban (az elhunyt laudatiójában mint a hallgatóság meggyőzésére szolgáló érvelésben) fontossá váltak a következő kérdések. Egyrészt az, hogy vajon az elhunyt megtett-e mindent üdvössége elnyeréséért. Másrészt az, hogy az éppen temetett személy szerepelhet-e jó példaként a beszédet hallgatók/olvasók előtt.

A mintaadó jelleg viszont azt is jelenti, hogy a prédikáció mint argumentatív szöveg csupán elvárást, előírást közvetít: ezen keresztül nincs közvetlen hozzáférésünk a haldoklás tényleges vallásos gesztusaihoz. Egy teljes történeti antropológiai kutatás tárhatná fel ezek rendszerét a 18. századi egyháztörténet, Erdélyben különösen az 1730-as évek elejétől jellemző katolikus térnyerés kontextusában. A továbblépéshez szükségesnek tartom más források, például az ars moriendi-irodalomnak és az ezzel kapcsolatos szakirodalomnak, valamint a canonica visitatióknak, a végrendeleteknek és más levéltári dokumentumoknak a vizsgálatát. Így nemcsak a (főképpen halotti) prédikációk érvelését érthetjük meg jobban a közönség szempontjából, hanem alaposabban feltárhatjuk a haldoklás felekezetfüggő értelmezésének tágabb összefüggéseit a 18. század első felében.

profil4.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia Debreceni Egyetem Fiatal Kutatók Konferenciája


2015.09.05. 18:53 Hermina Gesztelyi

A debreceni részleg újabb tagja

A szervezőbizottság debreceni részlegéből másodikként bemutatkozva több tekintetben is csak ismételni tudnám Annát, ezt igyekszem elkerülni. Ám nem hallgathatom el, hogy magam is a Debreceni Egyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájának másodéves hallgatója vagyok, valamint hatalmas lelkesedéssel tölt el, hogy idén debreceni diákokkal bővült a szervezők köre, ennyi azonosság talán belefér.

Alapszakos hallgatóként a témám Bethlen Kata Önéletírásának vizsgálatából és az ebből készülő kritikai kiadás szövegbeviteli munkálataiból indult ki. Hamar kiegészült a kutatás imádságoskönyvének és leveleinek elemzésével, majd fonalas munkáinak, templomi adományainak számbavételével, értelmezésével. Ezek felderítését és autopszia alapján történő tanulmányozását több külföldi tanulmányút és különböző ösztöndíjak segítették. Az eddigi eredmények OTDK-dolgozat, konferencia előadások és publikációk formájában láttak világot.

Doktori témám a 18. századi nők – elsősorban a nemes asszonyok – művelődésének, és műveltségük megmutatásának lehetőségeit vizsgálja, figyelembe véve többek között a neveléstörténeti, mediális, kegyességi és reprezentációelméleti összefüggéseket. Ezen műveltség kiemelt hordozói bizonyos írásos formák (önéletírás, imádság, levél), valamint a textíliák. Így az idei előadások közül elsősorban a hordozókkal és az emlékirat-irodalommal, illetve ezek összefüggéseivel foglalkozók érdekelnek.

dsc_0662.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: önéletírás textília Gesztelyi Hermina Bethlen Kata


2015.09.04. 14:24 simon.zsolt

Egy újabb szervező...

2013-ban még előadóként, idén először szervezőként veszek részt a FiIKON-on. Mindkét esetben izgalmakkal teli kihívásokkal szembesültem (és szembesülök még most is). Ugyancsak idén kezdem tanulmányaimat az ELTE BTK Reneszánsz tanulmányok mesterképzésen, ahol a digitális filológia területeivel, nagyméretű irodalmi korpuszok korszerű feldolgozásához szükséges módszerek kutatásával tervezek foglalkozni.

Alapszakos tanulmányaim során a 15-16. századi magyar nyelvű ráolvasások szövegépítkezési módszereivel, műfaji jellemzőivel, és a különböző befogadói magatartásokra utaló reflexiókkal foglalkoztam, ezért az idei konferencián engem különösen érdekelnek azok az előadások, amelyek a hordozó szerepét vizsgálják a befogadás tekintetében.

Tanulmányaimmal párhuzamosan segédkeztem a Villanyspenót hálózati irodalomtörténet szerkesztésében, a Régi Magyar Exemplumadatbázis elkészítésében, és jelenleg a Szegedi és Pécsi Tudományegyetemen közösen készülő, 17. századi magyar versek adatbázisán dolgozom.

dsc_0093_vagott.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia adatbázis irodalomtörténet középkori irodalom fikon Fiatal Kutatók Konferenciája ELTE BTK Régi Magyar Irodalom Tanszék SZTE BTK Régi Magyar Irodalmi Tanszék ráolvasások


2015.09.01. 09:51 Posta Anna

Folytatódik a szervezőbizottság bemutatkozása

Az előző cikkben már olvashattátok, hogy a konferencia szervezőbizottsága új tagokkal bővült. Személy szerint nagy örömömre szolgál, hogy a csapat aktív tagjaként immár én is hozzájárulhatok az idei FiKon sikeréhez. A mostani cikkben rövid bemutatkozásomat olvashatjátok.

2014 nyarán a Debreceni Egyetemen végeztem magyar-latin tanárszakon. Alap- és mesterszakos éveim alatt a 16-17. századi magyarországi latin nyelvű irodalom több területével is foglalkoztam: diplomamunkám témájaként 16. század végi magyar peregrinusok tollából származó latin nyelvű retorikai beszédeket elemeztem, OTDK-dolgozatom az 1565-ös kolozsvári Bonfini-kiadvány latin nyelvű, Mátyás királyt dicsőítő kísérőverseiről szólt, egy másik írásom témája pedig Alistáli Farkas Jakab 1652-es utrechti disputációja volt.

Jelenleg a Debreceni Egyetem Irodalomtudományok Doktori Iskolájának másodéves hallgatójaként a magyarországi protestáns neolatin költészet jellemzőit vizsgálom 16-17. századi szerzők műveiben. Legutóbbi tanulmányomban Leonhardus Mokoschinus latin nyelvű, hexameteres Ószövetség-parafrázisának paratextusaival foglalkoztam. Az idei konferencia témái közül az intézményes keretekhez kevéssé köthető irodalmi csoportok munkásságáról, illetve a nem mindennapi, kiemelkedő irodalmi értékű szövegekről szóló előadások hoznának leginkább lázba.

kep.bmp

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása